De kop is eraf. Raceday in Berlicum (19-03-2017).

Written By :

Category :

Sociale Media Content

Posted On :

Share This :

NL Cup Berlicum.

Foto: Mirian van den Hanenberg
Het seizoen is afgelopen zondag officieel begonnen, de afgelopen dagen nog diverse keren als voorbereiding op de wedstrijd richting het parkoers van Berlicum gereden. De afgelopen weken nog geen echte intensieve trainingen gedaan, dus het was nog wel de vraag hoe mijn wedstrijd conditie er voor stond. 12 x 1min Maximaal op dinsdag en donderdag op het wedstrijdrondje was het enige tot nu toe. De rest van de trainingen waren nog steeds rustige duur trainingen. Vrijdag en zaterdag met het Olympia Cicli Mtb team nog gezamenlijk wezen verkennen toen het parkoers helemaal uitgezet was. Er waren dit jaar weer een aantal kleine wijzigen rond het parkoers en ze hadden zelfs een extra lus met een singletrack er aan toegevoegd.De lengte van het parkoers was daarmee 5,7 Km geworden, met mooie korte klimmen die door het slechte weer er wel heel slecht bij lagen en toch wel de enige concentratie vergde en natuurlijk zoals elk jaar weer in Berlicum ‘’veel draai en keer werk’’.
Foto: Patrick Lagarde www.offroadbikers.eu
Zondag ochtend mijn tas gepakt en mijn spullen klaar gezet zodat mijn vader deze mee kon nemen in de auto. Ikzelf ging op de fiets naar Berlicum toe, op de fiets merkte ik al gauw dat het geen zonnige dag zou gaan worden. veel bewolking en harde wind. Onderweg begon het ook nog eens te miezeren maar dat bleef gelukkig maar tot een aantal druppels beperkt. Na 5 min fietsen miste ik mijn chip op mijn voorvork, niet handig dit en dus kon ik weer terug naar huis om die te gaan zoeken. Gelukkig snel gevonden en weer door naar Berlicum. Daar op het gemak de andere renners nog even te spreken voor hun wedstrijd en een praatje maken met een aantal sponsoren van het team. Ook konden we hier voor het eerst onze nieuwe kleding aan de andere renners showen. Als nieuw team wil je natuurlijk wel opvallen en zal het voor iedereen ook wel even wennen zijn dat je in andere kleding rijdt. Nadat ik ingeschreven had (Komend seizoen ben ik te herkennen aan het start nummer 55) ging ik bij de wedstrijd van Guus en Kim kijken die al bezig waren aan hun wedstrijden. Rond de klok van 13:30 ging alle focus op mijzelf. De voorbereiding voor mijn wedstrijd. Snelpak aan, rugnummer opspelden en warm rijden. Na een rondje op de weg warm te hebben gereden ben ik op de roller gestapt en nog wat intensieve blokjes met hoog beentempo gedaan.
Foto: Mirian van den Hanenberg
15 Min voor de start. Na de warming-up ben ik naar de startplaats gereden en daar kregen we te horen dat de wedstrijd met 15 Min is uitgesteld doordat het programma uit liep. Jammer daar gaat de goede voorbereiding. Dan maar weer verder op de weg warm rijden en metde andere renners gekletst over hoe zij de winter zijn doorgekomen. Uiteindelijk hoorden we het fluitsignaal van de jury en mochten we plaatsnemen in het opstelvak. We werden opgeroepen in volgorde met UCI Punten. Doordat ik vorig jaar bij de BEMC al een 3-tal UCI Punten had verdient mocht ik opstellen op de derde startrij. Gelukkig wel als eerste van het derde vak zodat ik nog alle keuze had waar ik mijzelf kon positioneren voor de eerste bocht rechtsaf. Ik besloot helemaal links bij het hek te gaan staan, zo kon ik een buitenbocht nemen en mijzelf uit het gedrang houden.
Foto: Mirian van den Hanenberg
1 Min voor de start. Jack en broek uit, nog snel een BYE! Energy shot voor de extra start boost leeg gedronken. 30 Sec voor de start. Alle focus op de eerste bocht om er snel doorheen te komen. En dan eindelijk klonk het fluit signaal. Het seizoen is van start en de eerste wedstrijd is begonnen. Ik kwam snel en vlekkeloos door de eerste bochten en reed op een 20ste plek ongeveer. Ik merkte al snel dat mijn benen goed aanvoelde en dat er vandaag genoeg power aanwezig was. Op de eerste rechten stukken kon ik al redelijk goed doorschuiven naar voren en werd er een grote groep van 10 man gecreëerd die aan het rijden was voor plek 10. Helaas werd er maar door weinig renners overgenomen en werd er ook te veel naar elkaar gekeken en viel daardoor het tempo af en toe wat omlaag. Toch maar met 3 andere het voortouw genomen en onze wedstrijd gereden. Door het hoge tempo van onder meer Rob van der Werf werd het groepje steeds wat kleiner. Constant draaien en keren doet veel met het lichaam, elke keer weer vanuit de bocht aanzetten, even wennen weer zo’n eerste wedstrijd. Ook voor mij was het noodzakelijk om het wiel vast te houden en te volgen en mijn werkt te doen. Na 45 min koers nog een BYE! Energy gel aangenomen en de wedstrijd vervolgd. We waren nog met 3 man over in het uitgedunde groepje en reden voor plek 13, het tempo werd erg hoog gehouden
Foto: Mirian van den Hanenberg
mijn groepje bestond nog uit Rob van der Werf, Stijn Appel en ik, we deden netjes ons kop werk en namen van elkaar over. De laatste rondes merkte ik wel dat de concentratie een beetje minder werd er en ging ik kleine stuurfoutjes maken in de modder waardoor ik nog een keer van de fiets af moest. Snel weer op de fiets en alle krachten bij elkaar rapen om terug te rijden. Met een kleine achterstand van 20 meter lukte me het om terug in het wiel te komen. De bel voor de laatste ronden klonk en op het rechte stuk (waar we volle bak wind tegen hadden) werd er vooral naar elkaar gekeken wie er nog wou gaan rijden. Dat deed Rob uiteindelijk en die bleef de hele ronden met een strak tempo op kop rijden. Volgen, volgen en volgen was het doel de laatste ronden niet meer afgeven en geen moment een gat laten vallen. Ik moest er alles aan doen om het tempo van Rob te volgen. Nog een aantal obstakels overleven en de laatste bocht kwam al snel in zicht. Langzaam aan ging het tempo een klein beetje omlaag om ongeschonden de laatste bochten door te komen om vervolgens vol op de pedalen te gaan staan voor een twee strijd. Alles maar ook alles moeten geven om te proberen om hem voorbij te kunnen. Met 0,03 sec kon ik hem gelukkig nog net voor de streep voorbij te komen. 13de plaats.
Foto: Mirian van den Hanenberg
Moe maar voldaan, zeker tevreden over hoe het ervoor staat op dit moment. Ondanks dat ik nog geen intensieve trainingen heb gedaan. Met een tevreden gevoel kijk ik terug op deze wedstrijd. Zeker omdat het altijd spannend is hoe iedereen ervoor staat na de winter. Vooraf had ik genoegen genomen in de top 20. Maar met een 13de plaats kijk ik zeer tevreden terug op Berlicum. Na de wedstrijd zijn we met het Olympia Cicli Mtb Team nog wat gaan na drinken en werd er over de wedstrijd geëvalueerd. Na de gezellige tussen stop weer mijn fiets gepakt en op het gemak met wind tegen richting huis gegaan. Volgend weekend staat de wedstrijd in Burgh-Haamstede op het programma. Een nieuwe wedstrijd die is toegevoegd aan de NL Cup competitie. De trainingen zullen vanaf nu alleen maar intensiever worden en langzaam aan zal ik richting mijn eerste marathon (Hel van Groesbeek 9 April) van het seizoen gaan werken.   Sportvoeding: 1x BYE! Energy Shot. 1x BYE! Energy Gel. 3x 500 ml bidonnen BYE! Isotonic Sportdrink. 1x SIS Rego Protein bar Mint Chocolate.